Gå till startsidan
 

Almedalen

2 - 6 juli 2012

Gå till förstasidan Gå till Ungdomskvällar Gå till Utställare
 
 

Program 2012

Dörrarna till silon öppnar kl. 11.00, måndag, tisdag och fredag. På onsdag och torsdag öppnar vi kl. 10.00. Kl. 18.00 övergår torget i ungdomskvällar som pågår fram till 23.00, måndag till torsdag. Se kvällsprogram under "Ungdomskvällar".

Vilka som ställer ut i silon under veckan kan du läsa under "Utställare".

Välkommen!

Scenprogram:

Måndag   Tisdag   Onsdag   Torsdag   Fredag

Onsdag 4 juli

10.30-11.30 Rio+20 – vad hände och vad betyder det för ungas roll i arbetet med hållbar utveckling?
Arrangör: Fältbiologerna
I mitten av juni samlas världens ledare, företrädare för det civila samhället, inklusive en stor ungdomsrörelse, multilaterala organisationer och näringsliv i Rio de Janeiro för att diskutera global hållbar utveckling under FN-mötet Rio+20. Närmare 50 00 deltagare väntas till mötet som därmed blir ett av de största i FN:s historia.
Fältbiologerna och LSU – Sveriges ungdomsorganisationer bjuder in till en uppföljning av Rio+20. Under detta seminarium disktera deltagare i den svenska delegationen till Rio+20 mötets utkomst och betydelse för det fortsatta arbetet med hållbar utveckling utifrån ett ungdomsperspektiv.
Medverkande: Gunilla Carlsson, Biståndsminister (M), Alva Snis Sigtryggsson, Fältbiolog och LSU:s representant till Rio+20, Felix König, Ordförande LSU, Moderator: Linn Andersson, Fältbiologerna

12.00-12.30 Sverige har haft fred i 200 år, varför och hur går det framöver?
Arrangör: Sign for Peace Foundation
Organisationen Sign for Peace berättar om sitt arbete och sin syn på frågan om fred, eller i alla fall avsaknaden av krig i vårt land. Hur skall vi arbeta och verka framöver samt dela med oss till andra för att säkerställa att vi alla får fortsätta leva i fred?

12.30-13.00 Vad händer när barnen får bestämma? Demokrati för barn förutsätter delaktighet på riktigt.
Arrangör: IOGT/NTO rörelsen på Gotland
I många sammanhang pratas det om hur viktigt det är med demokrati och att alla skall få vara delaktiga. Är det demokrati att låta barn bestämma? Catharina Sandberg, IOGT-NTOs Juniorförbund, Junis håller ett seminarium om hur man får barnen delaktiga i demokratiarbetet på riktig.

13.00-14.00 ”Vad krävs för att häva blockaden?” (Utescen)
Arrangör: Ship to Gaza
Efter Ship to Gazas tidigare försök att bryta blockaden höjde världens ledare sina röster och krävde att blockaden måste hävas. Men vad hände sedan? Blockaden mot Gaza är skapad av politiska beslut, vad krävs för att häva den?
Medverkande: Peter Hultqvist (S), Jabar Amin (MP), Torbjörn Björlund (V). Ann Ighe leder samtalet.

14.00-15.00 Mångfald och religon, hot eller möjlighet för Sverige?
Arrangör: Fryshuset och Sensus
Medverkande: Imam Othman Al Tawalbeh och Domprost Mats Hermansson, Moderator: Christer Wik, Sensus

15.00-15.30 Är våld mot kvinnor en mänsklig rättighet?
Arrangör: UN Women Sverige
Oavsett var i världen vi bor upphör aldrig våldet mot kvinnor och barn, varför tycks en del människor tycka att det är ok att, slå, förtrycka och förnedra en annan människa.
Margareta Winberg och Maj-Britt Theorin UN Women Sverige diskuterar våld mot kvinnor uifrån kvinnokonventionen.

15.30-16.00 Hållbar utveckling under rubriken ”Tillväxtens dillemma”
Arrangör: Rädda Barnen
Samtal med Anders Wijkman

16.00-16.30 Globala talet
Arrangör: Ungdomstorget
När tar ni oss på allvar? Ett seminarium med ungdomar som vill vara med och påverka framtiden
Om ungdomars vilja att bli delaktiga i samhällsdebatten både lokalt och internationellt. Om ungdomarnas önskan att bli tagna på allvar.
Medverkande: Sebastian Kunnari Levin, UNF.

16.30-17.30 ”Amira Hass: En israelisk reporters syn på blockaden mot Gaza” (Utescen)
Arrangör: Ship to Gaza
Ship to Gazas Ann Ighe samtalar med en av Israels mest hyllade journalister om situationen i Palestina och om initiativ som Ship to Gaza är det bästa man kan göra åt den.
Amira Hass är den israeliska tidningen Haaretz reporter från de ockuperade palestinska områdena, där hon också bor. Hon föddes i Jerusalem 1956 och har arbetat som journalist sedan 1989, då hon sändes som korrespondent för att bevaka revolutionerna i östra Europa. Hon har bland annat bott tre år i Gaza, en erfarenhet som bildade underlag till hennes hyllade bok "Drinking the Sea at Gaza". Sedan 1997 bor Amira Hass i Ramallah på Västbanken.

 

Om Internationella Torget under Almedalsveckan

Internationella Torget Almedalen är en samverkan mellan organisationer som verkar för att svensk politik präglas i allt högre grad av global helhetssyn. En samverkan som ger ett globalt perspektiv på solidaritet och rättvisa samt hur vi gemensamt kan minska fattigdomen.

I år är det sjunde året som vårt torg funnit under Almedalsveckan. Politikermötet började redan 1968 och är idag en viktig mötesplats för politiska partier, påverkansgrupper och olika organisationer. Media har under de senare åren rapporterat flitigt från olika händelser. Vårt torg är idag en viktig aktör och vi uppmanar våra medverkande att alla arrangemang förs in i den gemensamma kalendern för Almedalsveckan.

Gå till Almedalsveckans sida

 
 
 
Kontaktperson: Projektsamordnare Janne Nilsson