Gå till startsidan
 

Almedalen

2 - 6 juli 2012

Gå till förstasidan Gå till Ungdomskvällar Gå till Utställare
 
 

Program 2012

Dörrarna till silon öppnar kl. 11.00, måndag, tisdag och fredag. På onsdag och torsdag öppnar vi kl. 10.00. Kl. 18.00 övergår torget i ungdomskvällar som pågår fram till 23.00, måndag till torsdag. Se kvällsprogram under "Ungdomskvällar".

Vilka som ställer ut i silon under veckan kan du läsa under "Utställare".

Välkommen!

Scenprogram:

Måndag   Tisdag   Onsdag   Torsdag   Fredag

Tisdag 3 juli

12.00-12.30 Gotland i Världen
Arrangör: Region Gotlands Internationella arbete.
Hur kan arbetet med lokala handlingsplaner för utvecklingen av hållbar energi på öarna göra skillnad och uppfylla eller överträffa EU:s klimatmål för 2020? Hur kan svenska kommuner och ö-samhällen hjälpa kommuner i andra delar av världen med utveckling för att möta klimatförändringens effekter?
Kontaktperson: Bengt-Olof Grahn

12.30-13.00 Sociala medier hot eller möjlighet? Utmaningar för framtidens folkrörelser
Arrangör: IOGT-NTO rörelsen på Gotland.
Hur blir ökad användning av sociala medier en utveckling för demokrati, påverkan och inflytande? Hur står sig traditionella folkrörelser i en digital samtid? På vilket sätt utmanar det strukturer i organisationer? Hur kan sociala medier störta en diktaturer? Hur tar vi bäst till vara på det engagemang som finns. Erik Wagner och Sofia Karlsson pratar utifrån deras tidigare engagemang kring kommunikation, organisationsutveckling, demokrati och jämställdshetsarbete.
Medverkande: Erik Wagner, ansvarig för strategisk utveckling, IOGT-NTO. Sofia Karlsson, kommunikationschef, IOGT-NTO.

13.00-14.00 ”Möt Hanan från Gaza” (Utescen)
Arrangör: Ship to Gaza
Hanan Abu Naser, studentaktivist och hitrest från Gaza berättar om sitt engagemang, situationen i Gaza och om hur det är att faktiskt leva och bo där. På engelska, med möjlighet till tolkning. Sara Lindblom leder samtalet.

14.00-14.30 Framtidens bistånd - hur står sig Sverige? Seminarium Arrangör: Svenska kyrkan
Med bakgrund av den dagsfärska Aidwatchrapporten, som granskar europeiska länders bistånd, kommer vi bland annat att diskutera framtidens bistånd. Hur står sig Sverige i förhållande till andra länder? Är man det föregångsland som man vill vara vad gäller bistånd?
Medverkande: Peter Sörbom, Policysamordnare, Concord Sverige. Sofia Svarfvar, Handläggare global ekonomi, Svenska kyrkan.

14.30-15.00 Är våld mot kvinnor en mänsklig rättighet?
Arrangör: UN Women Gotland
Majbritt Theorin och Margareta Winberg från UN Women Sverige samtalar om kvinnors utsatthet, med utgångspunkt från Kvinnokonventionen.

15.00-15.30 Vision For All
Vision For All är en ideell organisation som vill göra det möjligt för människor, som är i behov av glasögon, att studera och arbeta. Vision For All - VFA - arbetar med de allra fattigaste som har störst behov av optikerns insats. Dessa människor har ingen möjlighet att betala för en synundersökning eller skaffa sig glasögon.
VFA samlar in bra begagnade glasögon i Sverige. Glasögonen mäts upp och tvättas. VFA:s optiker och assistenter åker sedan ut i världen för att dela ut dem. Du kan lämna in dina gamla glasögon på Internationella Torget under veckan.

15.30-16.00 Ett samtal om fred, Seminarium
Arrangör: Svenska kyrkan
Hur kan vi bygga en fredskultur? Skapas säkerhet med vapen? Ett samtal om fred och mänsklig säkerhet.
Medverkande: Eva Palmqvist, handläggare för fred och mänskliga rättigheter, Svenska kyrkan. Jon Bergeå, programsekreterare mänsklig säkerhet och nedrustning, Kristna fredsrörelsen.

16.00-16.30 Globala talet
Arrangör: Ungdomstorget
Varför tar ni oss ungdomar inte på allvar?
Ungdomsseminarum om dagsaktuella frågor utifrån ett ungdomsperspektiv. Om hur ungdomar och ungdomsfrågor skall få plats på den politiska arenan, lokalt, nationellt och internationellt.
Medverkande: Sebastian Kunnari Levin, UNF.

16.30-17.00 Samtal kring Västsaharakonflikten
Arrangör: Mångkulturella föreningen
Madame Saadani Malainine

 

Om Internationella Torget under Almedalsveckan

Internationella Torget Almedalen är en samverkan mellan organisationer som verkar för att svensk politik präglas i allt högre grad av global helhetssyn. En samverkan som ger ett globalt perspektiv på solidaritet och rättvisa samt hur vi gemensamt kan minska fattigdomen.

I år är det sjunde året som vårt torg funnit under Almedalsveckan. Politikermötet började redan 1968 och är idag en viktig mötesplats för politiska partier, påverkansgrupper och olika organisationer. Media har under de senare åren rapporterat flitigt från olika händelser. Vårt torg är idag en viktig aktör och vi uppmanar våra medverkande att alla arrangemang förs in i den gemensamma kalendern för Almedalsveckan.

Gå till Almedalsveckans sida

 
 
 
Kontaktperson: Projektsamordnare Janne Nilsson